top of page

BESTE SCHOOL

We hebben een 8½. En zijn volgens RTL-nieuws ook nog eens de beste school in de regio. Daar mag op gedronken worden. De vlag mag uit. Toch?

Natuurlijk vind ik het niet vervelend dat mijn school een goede score heeft. En natuurlijk komt die score niet uit de lucht vallen. Er wordt hard gewerkt op de Dorpsschool. Met passie en overgave wordt er gewerkt aan een goede school. En er worden hoge CITO-scores behaald door onze leerlingen. Maar rechtvaardigt dat het predicaat Beste School?

Nee, natuurlijk niet.

Hoe graag men het misschien ook wil, scholen zijn niet met elkaar te vergelijken. Het zijn geen staafmixers of breedbeeldtelevisies. Elke vergelijking tussen scholen gaat mank of vraagt om nuancering. Men kan niet volstaan met de CITO-score van een school te delen door de hoogste belastingschijf van de gemiddelde ouder en dat te

vermenigvuldigen met de postcode of andersoortige formules. RTL is er wel degelijk rekening gehouden met diverse factoren bij het bepalen van het cijfer. Een geleerde meneer schijnt zich erover gebogen te hebben. Hij heeft met knappe rekensommen gezorgd dat de scholen met een hoge CITO-score niet per definitie ook een beter rapportcijfer zouden moeten behalen. Er zou rekening gehouden zijn met het opleidingsniveau van de ouders en andere sociale factoren. Misschien heeft hij zijn werk wel goed gedaan, maar heeft hij twijfelachtige parameters gebruikt, want wel erg veel scholen met kinderen van hoger opgeleiden komen als goed uit de bus en veel scholen in achterstandswijken behoren tot de groep laaggeklasseerden. Blijkbaar zitten de beste scholen in de 'betere' buurten. Kom nou!

Ik loop al lang genoeg in het onderwijs mee om te weten dat elke school haar specifieke problemen kent, dat elk kind verschillend is en de mogelijkheden niet overal gelijk zijn. Er zijn scholen waar het aanleren van cognitieve vaardigheden een minder prominente rol heeft, doordat de leerkrachten nadrukkelijker de rol van opvoeder moeten spelen. Scholen waar de leerkracht meer tijd moet besteden aan het bijbrengen van normen en waarden. Ze meer een maatschappelijk werker zijn dan leerkracht. Ze tijd besteden aan het geven van warmte en geborgenheid die de leerlingen thuis niet krijgen. Zaken die voor onze samenleving, ook op termijn, minstens van even groot belang zijn als de leerprestaties van de kinderen. Maar dat is niet meetbaar, niet in cijfertjes vast te leggen. Daar krijgt de school geen waardering voor, dat wordt al helemaal niet meegenomen bij de bepaling van het rapportcijfer van de school.

Een kind is zoveel meer dan een cijfer voor zijn meetbare cognitieve vaardigheden. Een school is zoveel meer dan een optelsom van die resultaten. Een goede school heeft voor meer zaken oog dan de toetsscores waar inspectie en pers zich druk over maken. Daarom kan het zomaar zo zijn dat de beste school zich in een achterstandswijk bevindt en maar een mager zesje scoort op het rapport van RTL. Het is te hopen dat mijn collega's op die scholen hun gevoel voor eigenwaarde en trots blijven behouden en ondanks deze afrekenterreur zelfbewust en uiteraard zelfkritisch aan hun visie blijven vasthouden.

bottom of page